top of page

Una definició? 

No volem caure en la temptació de donar una definició de diccionari, però si ho féssim potser ens duríem una sorpresa, ja que no fa cap referència a la nostra acció. El diccionari de l'IEC diu:

 

Per això, potser ens serà més útil entendre la pastoral com l'esperit i l'acció que anima tota activitat educativa que cerca fer realitat en cada infant, adolescent i jove el model de persona que trobem en el nostre caràcter propi:

 

L'acció pastoral és cosa de tots. 

Pel que dèiem abans, doncs, la pastoral és cosa de tots, ja que són tots els membres de la Comunitat Educativa que tenim per objectiu construir aquest model de persona en tots els qui es beneficien de la nostra tasca, i ho fem a través de l'activitat curricular, del treball en grup, de l'activitat esportiva, del grup de reflexió, de l'eucaristia familiar, de l'avaluació, del grup d'esplai o de catequesi, dels grups Mou-te o dels grups d'infants i joves, sel SUMMEM, ... i de tots els mitjans que estan al nostre abast a l'escola o a qualsevol de les nostres entitats (parròquies, esplais, agrupaments, comunitats, etc.)

 

A les entitats de l'Escola Pia sempre trobarem persones o equips de persones (coordinador de pastoral, equip de pastoral, consiliaris, animadors tutorials... segons l'entitat) que tindran dues funcions específiques: 

 

      1 - Vetllar perquè tota l'activitat que realitza el centre ajudi a desenvolupar el model de persona que volem construir.

 

      2 - Organitzar i/o coordinar aquells espais o accions que permetin                 explicitar alguns aspectes significatius o que no són treballats                      explícitament per altres.

 

El P. General de l'Escola Pia, Pedro Aguado, en feia referència en l'aportació que va fer al Vaticà en el Congrés Internacional de l'Escola Catòlica. Podeu sentir-ho en el següent vídeo:

 

 

 

La nova organització de les Àrees de l'Escola Pia de Catalunya, en especial la de Pastoral, Lleure i Voluntariat, ens permetran, sense renunciar al camí que anem fent, reorganizar la coordinació pastoral de les entitats.

En aquest apartat procurarem mostrar els nous passos que donarem a l'espera de poder-ne recollir els fruits al final del quadrienni 2015-2019 .  

Un procés. 

El nostre caràcter propi no és fruit d'una intuició tinguda per algú recentment. És el resultat de segles d'acció educativa i pastoral a l'Escola Pia, des de Calassanç als nostres dies (tal com hem vist a l'apartat 1.-D'on venim?)

El nostre objectiu no és que el nen/a, adolescent o jove tingui una bona conducta durant un temps o en un espai determinat, sinó que volem que la nostra acció arribi a posar els fonaments que acompanyaran aquella persona durant tot la seva vida.

Nosaltres que som educadors, sabem que els aprenentages es realitzen progressivament: primer cal saber sumar per poder multiplicar. Doncs bé, en la nostra acció pastoral hem d'anar avançant progressivament, començant per educar conductes, per arribar a generar una espiritualitat. I entre conducta i espiritualitat hi ha cinc esglaons més. Vegem-ho:

 

1.- ENTORN: el nen/a entra en un entorn escolar o educatiu en el que va observant unes actituds, uns comportaments, unes accions...

 

2.- CONDUCTA:  A partir d'aquest entorn comença a desenvolupar unes conductes, unes maneres de comportar-se que en principi no són més que imitacions.

 

3.- ACTITUD: Progressivament les conductes van generant unes actituds, i l'infant comença a expressar determinades disposicions d'anim, que aniran definint la seva personalitat.

 

 

Piràmide pintada en una cartrolina per una monitora de l'EP de Sarrià, després de sentir-ne l'explicació

4.- VALORS: Les actituds aniran generant els valors, els quals aniran definint les qualitats per les quals aquesta persona serà preuada.

 

5.- IDENTITAT: La suma de valors generaran la identitat per la qual la persona esdevé ella mateixa, mantenint constament la seva personalitat.

 

6.- ESPIRITUALITAT: Entesa com aquella experiència que unifica l'experiència d'humanitat i de transcendent en la persona.

Fem pastoral: reciclem taps ! 

Un cop explicada la piràmide, resultarà fàcil entendre per quin motiu reciclar taps de plàstic, ser escola verda, celebrar el DENIP engegar el projecte SUMMEM, fer un frup de pregària o celebrar el dia de sant Calassanç és tan important per la pastoral: perquè estem creant aquell entorn (el nen veu que recullen taps), que generarà una conducta (durà taps de casa seva) que donarà pas a unes actituds (entrarà a formar part del grup de reciclatge de l'escola) per generar uns valors (l'ecologia és quelcom important i potser triarà matèries de ciències naturals) que aniran definint la seva identitat (potser serà responsable de riscos medioambientals d'una empresa) perquè haurà descobert i viurà el medi natural i la seva pròpia existència com una unitat (espiritualitat).

 

Evidentment això és una gran simplificació, però il·lustra el sentit del procés.

Potser podríem fer el mateix exercici pensant què passa si ensenyem als infants a fer silenci, a no fer trampes, a tenir les coses endreçades, a dir bon dia i gràcies, a obrir-se al transcendent,  a conèixer l'evangeli, a fer voluntariat... des de ben petits....

 

I si ens heu llegit fins aquí us obsequiem amb un vídeo en el que podeu veure molts dels elements de la piràmide i tot el que es pot aconseguir amb la paciència d'un mestre. Té dues parts, en la primera l'autor, Louie Schwartzberg explica el sentit de la seva feina, després ens regala un curtmetratge ple d'entorns, conductes, actituds, valors, identitat i espiritualitat. Que el gaudiu.

 

 

bottom of page