top of page

 

 

LÍNIES DE FUNCIONAMENT DEL GR

 

 

Què és el GR?

GR, sigles de Gran Recorregut com a Grup de Reflexió, és una proposta pastoral explícita de l’Escola Pia de Catalunya, adreçada a adolescents i joves  que vulguin aprofundir en la seva experiència de fe i en el seu compromís com a cristians formant petites comunitats

 

 

Quins són els objectius del GR?

- Coordinar i dinamitzar els grups GR amb propostes adreçades a grups en concret, a tots els grups GR en general o a algun/s dels seus membres en particular.

- Vetllar per l’atenció als animadors dels grups GR oferint recursos, materials, formació i propostes diverses.

- Facilitar espais de trobada per a cada grup.

- Fomentar i crear accions solidàries que generin un compromís cristià que desemboqui en una espiritualitat transformadora de la persona i del seu entorn, fent església.

- Ajudar a viure amb profunditat moments de vida interior i cristiana.

- Formar petites comunitats cristianes de funcionament autònom, vinculades a l’Escola Pia. Entenem com a comunitat cristiana un conjunt de persones acompanyades per un animador que es reuneixen regularment per compartir experiències, temes de formació, anàlisis de la realitat, revisió de vida, realització d’accions solidàries, etc. a la llum de l’Evangeli.

- Proposar a cada grup GR que en un moment del seu camí es plantegin de forma grupal o individual la seva desembocadura en la proposta CE7 d’Escola Pia de Catalunya

 

 

A qui s’adreça?

- A adolescents i joves, normalment vinculats o relacionats amb entitats de l’Escola Pia.

- Als qui formen part dels grups de confirmació de les escoles i/o parròquies de l’Escola Pia.

- A aquells grups d’adolescents i/o joves que puguin estar interessats a participar d’aquest projecte.

- A persones individuals a qui es podria proposar afegir-se a algun grup existent, amb el consentiment del grup.

 

 

Com es fa la crida?

 - Per la proposta que un membre del GR o algun professor/a o agent de pastoral d’una escola o entitat,  pugui fer a algun col·lectiu de nois/es  interessats en formar part d’aquesta proposta.

- En el moment de constituir-se com a grup de confirmació, tot fent-los una proposta de continuïtat posterior a la celebració del sagrament.

- Obrint la possibilitat de participar-hi a grups ja existents que puguin trobar en el GR una resposta a les seves aspiracions.

- Proposant a persones individuals que puguin incorporar-se a un grup ja existent.

- A través de la motivació que les comunitats del GR puguin fer a d’altres joves o grups que puguin tenir-hi interès.

- A través de la Web de GR.

- En l’inici de l’activitat d’un grup/comunitat, se li proposaria l’apadrinament d’un altre grup que ja hagi realitzat cert recorregut com a membres del GR.

- En les darreres fases de formació/estudis i/o primeres fases professionals dels membres dels grups, es proposarà a cada grup comunitat el discerniment sobre la seva continuïtat, però ja sense animador, i la seva incardinació a la Comunitat Cristiana de l’Escola Pia (CE7, de la qual ja formen part des del seu origen), però a la que es vincularien definitivament.

 

 

Què proposa?

- A través d’accions solidàries obtenir un compromís cristià que ens porti a un nivell d’espiritualitat profunda, a créixer com a persona, a un autoconeixement i a la descoberta dels valors de l’Evangeli

- Participar de la vida de les comunitats del GR, arribant a realitzar experiències de vida comuna compartida en pisos, de forma puntual o permanent.

- Participar en els projectes que organitzi el GR i en aquells que promouen altres institucions culturals, socials, polítiques, eclesials , especialment aquelles que malden per un món més just i solidari.

- Participar en activitats de l’Escola Pia, obertes a la participació des de les escoles o altres entitats vinculades (casals d’estiu, camps de treball, repàs escolar, apadrinament d’alumnes amb dificultats, etc.)

 

 

Com s’organitza?

- Actualment existeix un grup de coordinació que assumeix les funcions d’organització interna i externa del camí que el GR pugui realitzar en aquests primers temps de funcionament.

- Un cop creada una primera estructura de funcionament i ampliats els actuals grups del projecte es convocarà una assemblea per definir entre tots la millor forma de coordinació.

 

 

Els animadors de GR

- Han de ser persones amb una certa maduresa i vivència de fe, amb una certa capacitat de liderar grups de joves.

- El GR ofereix als animadors acompanyament, recursos, formació.

 

 

Les activitats comunes del GR

- El GR oferirà activitats per a tots els membres dels grups que anomenarem “comunes”. Essencialment seran les següents:

- Un cop al mes: Missa Jove.

- Un cop l’any: un camp de treball per Nadal

- Pels vols de Setmana Santa: la celebració de la Pasqua Jove (amb diverses possibilitats: pasqua urbana, en una casa de convivències, etc.)

- A principi de curs: l’Assemblea de tots els grups, en una jornada en que cada grup dissenyarà el seu projecte per a aquell any i la seva participació en activitats organitzades pel GR.

- Activitats d’estiu de més llarga durada, que es concretarien cada curs (rutes, cooperació i/o coneixement d’altres entitats, trobades amb altres grups, etc.)

 

 

Les activitats individuals pels membres dels grups GR

- El GR oferirà, en la mesura de les seves possibilitats, activitats per a la participació individual dels membres dels grups: camps de treball al tercer i quart món, jornades de reflexió, recessos espirituals, etc.

- Acompanyament personalitzat a qui ho desitgi, des del qual es podran fer propostes d’activitats específiques.

 

 

La dinàmica dels grups

- Els grups es reuniran periòdicament, segons les possibilitats i agendes de cadascú.

- Al llarg de les trobades anuals se’ls proposarà que treballin tres grans aspectes de forma regular:

 

REFLEXIÓ: Diàleg sobre fets d’actualitat, societat, país, política, món, cultura... temes que es tractaran en profunditat, ajudats per algun text o especialista que els pugui acompanyar aquell dia.

 

JO I L’ALTRE: Treball del món interior, introspecció, revisió de vida, transcendència, etc.

 

COMPROMÍS: Preparació  i realització d’accions de solidaritat, realització i revisió de voluntariats que puguin dur a terme els membres del grup o tot el grup com a tal, projectes de solidaritat, ajudes econòmiques a programes.

 

- A part d’aquests tres blocs, el grup també procurarà tenir un moment de pregària en cada reunió, tenir moments celebratius i festius, tractar altres temes que siguin del seu interès, comptar amb la presència de testimonis, interactuar amb altres grups del GR, celebrar l’eucaristia en alguna ocasió, etc.

- El grup també introduirà en la seva dinàmica aquelles accions que consideri oportunes.

 

 

 

Aprovat per Coordinació Institucional de l'Escola Pia de Ctalunya.

Barcelona, dimarts 10 de febrer de 2015.

© 2023 by Success Consulting. Proudly created with Wix.com

  • Wix Facebook page
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page